YURTDIŞINA KARAVANLA ÇIKMADAN ÖNCE HAZIRLANMASI GEREKEN EVRAKLAR; EYVAH ACABA ÇIKAMAYACAK MIYIZ?

Karavanı aldık, bazı aksiliklere rağmen hala yılmadık, şimdi sıra resmi işlerde. Eğer ehliyetinizi yenilemediyseniz ve B sınıfı bir ehliyete sahipseniz eski uygulamaya göre karavan yani römork taşımak için ekstra bir ehliyete ihtiyacınız yoktu. Sadece gümrükten geçerken beynelmilel ehliyet almanız gerekiyordu. Beynelmilel ehliyet, 19 Eylül 1949’da Cenevre’de imzalanan “Uluslararası Karayolu Trafiği Sözleşmesi” doğrultusunda düzenlenen, vatandaşların ikamet ettikleri ülke dışında sorunsuz taşıt kullanabilmelerini sağlayan belgedir. Belgenin ülkemizdeki düzenleme yetkisi Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu’na verilmiştir. Belge için gerekli evraklar ;

Sürücü Belgesi aslı,

-TC kimlik numarası, (Ehliyetinde T.C. Kimlik numarası yazmayan müracaat sahiplerinin kimlik aslı veya fotokopisini ibraz etmeleri gerekmektedir)

-2 Fotoğraf

Beynelmilel ehliyetinizi gümrük kapılarında hizmet veren Turing’lerden almanız mümkün. Bu ehliyeti ilk defa alacaksanız 486. 45 TL, yenileyecekseniz 270 TL ödeme yapmanız gerekiyor. Ancak ehliyetinizi değiştirdiyseniz ve uluslararası geçerliliği olan yeni ehliyet aldıysanız durum değişiyor ve değişen bu durum bizim gezimize 2 ay gecikmeli başlamamıza neden oldu.

Neden mi? Yeni ehliyetinizin arka yüzüne baktığınızda çeşitli sınıfların yanına ‘E’ eklenmiş yeni sınıflar göreceksiniz. Yani eski ehliyetinizde B sınıfı ile römork çekebiliyorken yeni ehliyetinizde BE olan yeni sınıfta olmanız gerekiyor. Bunun için yeniden, bu sınıfta ehliyet verme yetkisi olan bir sürücü kursuna yazılmanız ve binek aracınızla römork çekerek pratik sınava girmeniz gerekiyor. Keşke bu kadar kolay olsaydı:( Zira sınava, ehliyetinizde hangi sınıftaysanız o sınıfın römorkundan girmeniz gerekiyor. Eşim E sınıfı ehliyete sahip olduğundan bu sınava tır ve arkasında 16m’lik bir dorse ile girdi ve ne yazık ki ilk sınavdan kaldı. İkinci sınav için yaklaşık 1 ay beklememiz gerekti. İyi haber 2. sınavdan geçti:)

İşte size yeni ehliyetin arka yüzünün fotoğrafı:

Ehliyet tamam, sırada sigortalar var. Yurtdışına çıkarken aracınıza yeşil kart denilen bir sigorta yaptırmanız gerekli. Bu belge, ülkemizdeki trafik sigortasının uluslararası uzantısı şeklinde, kaza mahalli ilke mevzuatı ve limitleri dahilinde teminat veren, uluslararası, yeşil renkli ve tek formatla düzenlenen bir belgedir. Bu sigortayı dilerseniz kendi sigortacınızdan yola çıkmadan dilerseniz gümrük kapılarında hizmet veren sigorta acentelerinden gümrük geçişi esnasında yaptırabilirsiniz. Otomobil için 15 günlük sigorta bedeli 52,5 Euro, 1 yıllık sigorta bedeli 262,5 Euro. Eğer karavanınız 750kg altındaysa otomobil için yaptırdığınız yeşil sigorta karavanınızı da kapsıyor ancak 750kg üstü yani ruhsatlı bir karavanınız varsa plakası farklı olduğundan karavanınız için de ayrı bir yeşil kart çıkarmanız gerekli. Bizim bildiğimiz yeşil kart ücretsiz hizmet almaya yararken ne yazık ki bu yeşil kart cüzdanınıza gözünü dikmiş durumda hem de Euro cinsinden:) Bununda 15 günlük bedeli 21 Euro, 1 yıllık bedeli 105 Euro. Diğer araçlar ve sürelerle ilgili bedelleri www.turing.org.tr sitesinden öğrenebilirsiniz.

Geriye seyahat sağlık sigortaları kaldı. Şimdiye kadar herhangi bir gümrük geçişinde bunu soran olmadı ama bizim gibi garantici insanlarsanız, ne olur ne olmaz, başımıza ne gelir bilinmez derseniz diye seyahat sağlık sigortasını yaptırmakta fayda var. Doğrusu bununla ilgili net bir rakam veremeyeceğim zira çeşitli sigorta şirketlerinden farklı fiyatlar almak mümkün.

Bir önceki yazıda bahsettiğim karavanınızın tip onay belgesi, 750kg altındaysa karavanın size ait olduğunu gösteren makbuzu, 750kg üstündeyse ruhsatının da mutlaka yanınızda olması gerekiyor.

Yaşasın, hem geç oldu hem güç oldu ama sonunda evraklar hazır. Etrafımızdakiler çaktırmadan bizden umudunu kesmişken gümrükten geçmemize az kaldı. Bir sonraki yazıda Dedeağaç’ta görüşürüz…

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.