MOTOKARAVAN MI? ÇEKME KARAVAN MI? YÜZYILLARDIR CEVABI BULUNAMAYAN SORU:)

Elbette bu sorunun cevabı var ama soru yıldız tornavida mı düz tornavida mı gibi bir soru. Cevap sizin ihtiyacınıza yani tatil anlayışınıza, konfor beklentinize, bütçenize vs. göre değişir. Dilerseniz bir tablo ile karşılaştıralım.

ÇEKME KARAVAN MOTOKARAVAN
* Fiyatları daha uygun * Fiyatları daha yüksek
* Küçük iç hacimli (eğer çok uzun bir çekme karavan değilse! Uzun bir çekme karavanın ise manevra ile ilgili ciddi zorlukları var) * Daha büyük iç hacim
* Eğer 750kg altı bir karavanınız varsa ruhsat gerektirmediğinden herhangi bir masrafı yok, karavan aracınızın bir uzvu gibi muamele gördüğünden trafik sigortanız karavanı da kapsıyor

* Eğer 750kg üstü bir karavanınız varsa ruhsat gerektiriyor. Ancak yine aracınızın bir uzvu gibi muamele görüyor ve aracınızın sigortası karavanı kapsıyor. Tek fark ruhsatlı karavanınıza yılda 1 kez fenni muayene (TÜV) gerekiyor.

Özetle yıllık vergi, sigorta masrafı yok 🙂

* Yıllık motorlu taşıtlar vergisi, trafik sigortası, fenni muayene gibi değişmez masrafları var.
* Manevra yapmak daha zor çünkü aracınız ve arkasına takılı karavan en az 10m uzunluğa ulaşıyor. Bu uzunluk dar yollarda hareket kabiliyetini sınırlıyor. Üstelik römork manevrası tam ters yani park ederken karavanınızı sola götürmek istiyorsanız direksiyonu sağa, sağa götürmek istiyorsanız sola çevirmek gerekiyor, biraz kafa kurcalayıcı. * Manevra yapmak daha kolay, park etmek için çok fazla düşünmek gerekmiyor.
* Camping alanlarından bağımsız kamp yapmak daha zor. İmkânsız değil ama bunu imkanlı kılmak için gerekli teçhizata biraz para harcamanız gerekli. * Camping alanlarından bağımsız kamp yapmak mümkün.

 

 

* Binek araçla kullanılabilir. Dolayısıyla karavanınızı park ettiğiniz kamp alanında aracınızı ayırıp, karavan düzeninizi hiç bozmadan seyahat etme özgürlüğünüz var. Yanınızda bisiklet, motosiklet gibi ek bir araç taşımanıza gerek yok. * Kamp alanından başka bir yere kısa süreli seyahat için (örneğin markete ya da gittiğiniz yerin turistik yerlerini gezmeye) bisiklet, motosiklet gibi ek bir araca ihtiyaç var.

Özetle bu sorunun doğru cevabı sizin ihtiyacınıza göre değişir. Hem motokaravan hem çekme karavan kullanmış bir aile olarak mevcut şartlarda çekme karavanın bizim için daha uygun olduğunu düşündük.

Eski karavanımız 1978 model Amerikan Dodge Sportsman modeli oldukça büyük bir karavandı. Çok geniş iç hacmi ve uzun tavan yüksekliği sayesinde 2 aile çok rahat tatil yapabiliyor hatta misafir bile ağırlayabiliyorduk, tuvalet ve banyo kullanım alanı çok genişti. Ancak 5900cc motoru ve 4ton ağırlığıyla yakıt tüketimi biraz fazlaydı ayrıca konaklama sırasında yapılacak seyahatler için bir de motosiklet taşıyorduk. Üstelik senede maksimum 1 ay kullanabildiğimiz bu araç için motorlu taşıtlar vergisi, trafik sigortası ve fenni muayenenin yanı sıra aracın ihtiyaçları ile ilgili ( akü, lastik vs.) pek çok masrafı oluyordu.

                 

                  

Tüm bunları düşünerek Avrupa seyahatimiz için bir çekme karavan almaya karar verdik. Aslında başka bir yazıya konu olabilecek diğer konu yerli karavan mı? Avrupa karavan mı? Hayalimizde 2.el Avrupa çekme karavan vardı ancak hem ülkemizdeki hem de gümrük geçeceğimiz ülkelerdeki mevzuatı araştırınca alacağımız karavanın tip onay belgesi, 750kg altındaysa karavanın size ait olduğunu gösteren makbuzu, 750kg üstündeyse ruhsatının olması gerektiğini öğrendik. Ülkemizde satılan 2.el Avrupa karavanların neredeyse %95’inde bu evraklar yoktu, evrakı olanların da fiyatları çok yüksekti. Durum böyle olunca bütçemizi zorlayıp sıfır bir Avrupa çekme karavan alalım dedik ancak teslimat tarihleri çok uzundu. Günler günleri kovaladı ve sonunda tüm evrakları olan, içimize sinen 2.el yerli bir karavan aldık.

             

             

Bilirsiniz bir hayali gerçekleştirmeye karar vermek önemlidir ama yetmez, mevzuat, akılda olmayan harcama tutarları, izin alma prosedürleri vs. bazen insanı yıldırabilir. Merak etmeyin biz yılmadan yola devam ettik. Bir sonraki yazıda yurtdışına karavanla çıkmadan önce hazırlanması gereken evraklar var…

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.